Min älskade sallad

Jag mixade världens godaste sallad idag. Älskar den galet mycket. Den är nyttig och innehåller en massa järn. Man tänker inte på att det är en sallad i och med att den är så god. Många människor ser inte sallad som den första maträtten. Ibland behöver kroppen få i sig en massa järn och vitaminer. Salladen heter Tabbouli. Här nedan har ni receptet. Fråga mig om det är något ni undrar över.

Antal porioner 6


Ingredienser

ca 500 gram bladpersilja                               http://www.me-jana.com/pictures/0000/5753/Tabbouli.jpg
4 st medelstora tomater
4 3 st rödlökar, (salladslök)              
0.5 dl hackad mynta  
1 1,5 tsk salt
1 1,5 dl olivolja
1 2 dl pressad citron
2 3 msk bulgur
0.5 0.5 tsk pepparmint

Romansallad till garnering

1
Gör så här:

1.
Hacka persilja, tomat, lök och mynta fint

2. Blanda ner allt i en bunke, rör ned resten av ingredienserna. Lägg ner bulgur i en liten skål med vatten i förtid så att dom blir mjuka och inte hårda. Blanda sedan ner allt i en skål.

3. Dekorera en serveringsskål med några romansallad runt om.
Det finns två typer av järn i maten med avseende på hur järnet tas upp: hemjärn och icke-hemjärn. Hemjärn finns i kött och köttprodukter och övrigt järn d.v.s. icke-hemjärn finns i bröd, spannmålsprodukter, grönsaker, rotfrukter och frukt.

Hemjärn tas upp till ca 25%. Icke hemjärn tas upp i mycket mindre utsträckning. I regel till ca 5-10% beroende på hur maten är sammansatt. Kött och annan mat ger en stor del lättupptaget hemjärn. Blodmat är mycket järnrikt,  det är viktigt att du äter blodmat som tex lammlever. Även om kroppen inte kan ta upp allt. Bröd, vissa grönsaker, frukter och bär ger icke-hemjärn som kroppen har svårare att ta upp.Välj mat som ökar järnupptaget. Upptaget av icke-hemjärnet påverkas av olika ämnen i maten. Hemjärnet tas däremot upp relativt ostört. Vissa ämnen underlättar upptaget av icke-hemjärn medan andra försvårar det.


Järntips
  • Ät C-vitaminrika grönsaker, frukt och bär till varje måltid.


  • Ät kött i någon form, helst varje dag.


  • Omfördela dryckerna om du har svårt att få i dig tillräckligt järn. Drick mjölk, kaffe eller te till frukosten och mellanmål, hellre än till de lagade måltiderna.


  • Gör som förr i tiden - använd järngryta och gjutjärnspanna i matlagningen. Något syrligt till exempel tomatpuré eller vinäger löser ut järnet.





Kommentarer
Postat av: Brytböna

Va god salladen ser ut.Ge miiig!

2010-11-22 @ 00:46:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0